Казанок з берести

Доповнення до глави: «Ложка, кружка, казанок.»
Отже, якщо у Вас десь в поході, та ще й перед обідом не виявилося ложки це не біда. Ложку можна виготовити з однієї стулки раковини двостулкового молюска (перловица, жемчужница, мідія, піщанка, гребінця) і розщепленої палички. Тут головне з розміром раковини не помилитися і правильно пов'язати розщеп палички, щоб раковина не випадають. Зв'язка вербовим прутиком показана на малюнку. Комелек прутика вставляється в розщепів і обвивається навколо держака ложки. Потім тонкий кінчик ховається під обмоткою. У сенсі спочатку під обмоткою простягається тонкий кінчик прутика, а потім за цей кінчик під обмоткою витягується весь залишок прутика. Зайве акуратно відрізається. Таке з'єднання потім не розв'яжеться і не розповзеться саме по собі.
Замість раковини в розщепів палички можна увіткнути ,, Фунтик '' з берести, широкого листочка або пластику. Головне Фунтик не ріже, а закріплювати на ціпку цілком, злегка зігнувши один сектор. Фунтик розмірами побільше і на більш довгій палиці може використовуватися як ополоник. Або як гуртка з дуже довгою ручкою для діставання води з незручних ключиків або з обривистих берегів. Не забудьте, що жорсткість кульків з берести залежить від товщини використовуваної берести.
Казанок на один раз також неважко виготовити з шматка берести. Береста не горить при температурі кипіння води. Чому казанок на один раз? Та тому, що його мити важко і після юшки, чай в цьому казанку буде пахнути рибою. Пам'ятайте, як робиться коробочка з паперу? Приблизно також підгинаються кути і на бересті. Але тут є маленький секрет. Якщо перед згинанням розмітити лист берести так, щоб одна зі сторін була з припуском і в цю ж сторону зігнути куточки, то на кінцевому виробі цей припуск буде утворювати на виробі «вуха». І ось ці «вуха», що вище краю вироби можна зшити будь-яким способом не побоюючись за герметичність казанка або миски. До казанка за «вуха» можна прикріпити з тальнікових прутів (соснових або ялинових коренів) ручку-душку, як на відрі, а заодно закріпити кути на казанку. На малюнку показаний варіант казанка, де висота стінки дорівнює ширині казанка. Тоді можна зшити одним отвором або стібком відразу два кута і стінку казанка.
Квадратну кухоль-стакан роблять як казанок, тільки дно приблизно однакове по ширині і довжині, і можна без душки-ручки. Для неглибокої миски ширина дна дорівнює приблизно половині висоти стінок і доведеться вже зшивати кожен кут окремо, але все-таки вище рівня краю миски, а не як радять в Інтернеті багато фахівців нижче краю і є потім з миски тільки нерідких продукти, замазуючи перед їжею діри соснової смолою.
Одноразовий посуд повинна бути простою і швидкої у виготовленні. Те ж саме стосується берестяних казанків та іншої посуду з берести. Можна звичайно зшити виступаючі краї красивим швом, наприклад, нитками, тонкими прутами шелюги, корінням їли (сосни, кедра, кедрового стланика ...), оформити красиву ручку і розписати казанок зовні рослинними візерунками або геометричним орнаментом фарбою з вохри ... Але можна просто вставити пару прутиків замість ручки і заодно зв'язати краю від мимовільного розкладання.
Користуватися берестяним казанком теж треба якось по-особливому. Казанок з водою можна нагрівати на відкритому полум'ї, але з умовою, щоб полум'я не стосувалося тих ділянок бортів казанка де немає води. Наприклад, на спиртівці або примусі полум'я невисока і застосовувати їх можна. Біля вогнища язики полум'я набагато довше і тому берестяної казанок вигідніше розігрівати безпосередньо на розжареному вугіллі багаття.
Бересту (для казанків і столового посуду) можна надерти на свіжо впали березах в будь-який час року. Береста після зняття з дерева чиститься, обрізається за розміром і її можна розшарувати на більш тонкі листочки і використовувати як звичайний папір для письма. Наприклад, як берестяні грамоти в особливо урочистих випадках. На бересті можна писати будь-якими чорнилом і кульковою ручкою. Листки з берести добре зберігаються між сторінок товстих книг або в щільних стопках другорядних документів. Листи виправляються, не бруднять сусідні сторінки і в перебігу десятиліть зберігають свій аромат і оригінальність.
Для шматків вареного або смаженого м'яса (риби, птиці) досить простого, без вибагливих сворачиваний шматка берести або шматка дошки. На дошці м'ясо можна ще нарізати на шматочки дрібніші.
Історія з моїх спогадів:
Ви коли-небудь їли стару лосятину? Гума на підметках часом ніжніше і соковитою, а може і смачніше. Сам отрежешь шматочок від великого кусман і жуєш, жуєш, жуєш ... Потім віддаєш цей же шматок кішці. Вона жує, жує, жує ... Дивишся кішки немає, а шматок залишився. Значить, кішка теж наїлася і більше не хоче. Береш цей недоїдений шматок і виносиш собаці. Та в мить проковтнула і хвостом виляє, смачно значить, було. Ось так одним шматком втрьох наситилися. Але це приповідка. Дивлюсь я якось раз в чумі у якутів як стара і беззуба якутка вхопила шматок такого ж м'яса з котла і поклала цей шматок на дошку. Села по турецьки, дошку з шматком м'яса опустила собі на коліна і зібралася снідати. Дивлюся з цікавістю, що в підсумку вийде. Вона м'ясо ножем «в локшину» скришити і живцем, майже не жуючи, з'їла і бульйоном запила.
Вік живи і вік учись, а я в той раз голодним залишився.


рецензії

думала - жарт, тепер зрозуміла, що немає. В Америці такі як Ви ведуть передачі по виживанню в екстремальних умовах. Я бачила.
Оксана Леслі 18.06.2013 10:12 Заявити про порушення Чому казанок на один раз?
Пам'ятайте, як робиться коробочка з паперу?
Новости
Строим Баню своими руками
Прежде чем начинать строить баню своими руками нужно выбрать материал, из которого её будем строить. Самая теплая баня получается из камыша и глины. Баня из деревянных бревен или из кирпича также очень

Как построить баню дешево своими руками
Баня является излюбленным местом отдыха для многих. Ее самостоятельно можно соорудить на дачном участке или на территории собственного дома. Постройка такого строения – процесс довольно продолжительный

Баня своими руками: основные рекомендации
Любовь к бане у русского человека передается из поколения в поколение и уже заложена в самих генах. Многие из нас, будучи еще совсем детьми, парились в баньке со своими отцами и дедами, а, повзрослев,

Как правильно построить баню своими руками: инструкции, фото, видео и полезные советы
Каждый второй, а может быть и первый, мечтает о бане. Это место для отдыха, расслабления и очищения. И конечно, эпицентр оздоровления, источник целительной силы и энергии. Многие задумываются о том,

Русская баня своими руками – от проекта до отделки + Видео
1 Особенности русской бани В древности для знати строили "чистилище" русского духа из рубленого бревна. Считалось, что главной характерной чертой бани является легкий пар. Влажность в парной должна быть

Строим баню своими руками: варианты возведения
Итак, строим баню своими руками. Какие же именно работы делаются в первую очередь? Любое строительство необходимо начинать с фундамента. Для несложной конструкции бани, например из бруса, подойдет

Строим гараж из металлопрофиля своими руками + чертежи, фото и видео
Построить гараж из металлопрофиля своими руками под силу каждому домовладельцу. Вам не понадобятся специфические навыки. Достаточно изучить технологию и следовать её основным требованиям. Что такое

Как построить баню? Строительство бани от фундамента до крыши
Баня является неотъемлемой частью русского быта. И даже наш соотечественник, пронизанный духом современности, не откажется от хорошей возможности попариться в семейной бане, построенной своими руками

Как правильно построить русскую деревянную баню на даче: устройство, поэтапное строительство (фундамент, стены, полы, крыша, полок, парная), технология, постройка - строим баню своими руками (пошаговая инструкция, правила, советы, рекомендации, фото)
Как бы ни хвалили финские сауны, японские офуро и турецкие хамамы, но лучше русских бань ничего нет. Поэтому неудивительно, что многие владельцы загородных домов и дач хотят иметь свою баню. Часть из

Как построить баню своими руками правильно и быстро: щитовую, дешевую, фото и видео
  Постройка собственной бани на участке загородного дома, дело достаточно серьезное и хлопотное, поэтому подойти к этому вопросу нужно с полной ответственностью. В этой статье мы постараемся осветить