Як приготувати сома смачно на сковороді в клярі, в борошні або з овочами

  1. Як обробляти рибу
  2. Як готувати
  3. Чим корисний сом
  4. Як посмажити сома на сковороді в клярі
  5. Як смажити сома на сковороді в борошні
  6. Як приготувати сома на сковороді з овочами
  7. З чим подати сома - соуси

Дорогі читачі блогу, вітаю вас

Дорогі читачі блогу, вітаю вас! Я впевнена, багато хто любить м'ясо сома. Але у цієї риби є специфічна проблема - запах. Хочу поділитися з вами способами, як приготувати сома смачно на сковороді, щоб він не смердів тванню. Ну і звичайно ж смачними рецептиками 🙂

Як обробляти рибу

Сом - річкова риба з великою головою і довжелезними вусами. Іноді досягає величезних розмірів. Але вживати в їжу рекомендується невелику і середню за розмірами рибу. М'ясо великих особин важке і жірновато на смак.

Обробляти сома в порівнянні з іншими видами риби, - одне задоволення. У нього між м'язами немає кісток, а луска відсутня. Тому, щоб його почистити, досить просто зішкребти гострим ножем шар слизу і твані. Якщо хочете, можна зняти шкіру. Вона товста, і робиться це легко. Потрібно надрізати шкіру навколо голови, а потім стягнути їх до хвоста, як панчоху. Щоб руки не ковзали, можна використовувати тканину або вмочити пальці в сіль.

Потім слід відокремити голову в районі грудних плавців за допомогою гострого ножа. Далі потрібно акуратно розпороти живіт і видалити нутрощі. Якщо збираєтеся готувати печінку, важливо не пошкодити жовчний міхур, щоб вона не гірчить. Видаліть також плівки з внутрішніх стінок черева. Потім добре промийте рибу. Видаліть плавники, надрізавши їх уздовж з двох сторін.

Щоб відокремити філе, проріжте по обидва боки м'ясо від голови до хвоста вздовж хребта. Плавці і голову можна не викидати, вони цілком згодяться на вуха.

Як готувати

Якщо сома готувати правильно, його м'ясо вийде соковитим, ніжним і чудово смачним. Проблема полягає в запаху твані, який тим більш насиченим, чим більша риба.

Є секрети, завдяки яким ви зможете приготувати сома так, що він не буде смердіти.

  • Ретельно счищайте слиз, саме в ній і криється запах болота.
  • Замаринуйте рибу в сухому білому вині хвилин на 15-20, а потім промийте. Замість вина можна також використовувати сік лимона.
  • Позбутися від запаху допоможе молоко. Тільки на це піде 3-4 години.
  • Використовуйте лавровий лист і інші відповідні трави. Ароматні спеції не залишать місця запаху твані.
  • Подавайте м'ясо з соусом. Це переб'є сторонні запахи.

Найпопулярніший спосіб приготування - просто підсмажити на сковорідці. Якщо смажити рибу шматочками, буде потрібно 10 хвилин. Філе в клярі обсмажуйте 15 хвилин. Вогонь потрібен середній. Накривати сковорідку кришкою не потрібно.

Рекомендую вибирати сомиків подрібніше - вони найсмачніші. Їх м'ясо більш м'яке, а болотистий запашок зведений до мінімуму.

Чим корисний сом

Сом - найбільша річкова риба. Хвіст - найбільш жирна, калорійна її частина. У ста грамах свіжого м'яса міститься 143 ккал: 16,8 г білка і 8,5 г жиру. М'ясо сома поєднує в собі високу поживність з відмінними смаковими якостями. А ще в ньому мало сполучної тканини і м'ясо добре перетравлюється.

Завдяки високому вмісту білка, що складається з незамінних амінокислот, сома нерідко використовують в дієтичному харчуванні. Я детально писала про це статті про нежирної риби для дієти

Я детально писала про це статті про   нежирної риби для дієти

У сома міститься багато важливих вітамінів: А , Е , З , РР , О 12 , В 1 , В 2 , В 5 , О 6 , Н . Мікроелементи: йод, залізо, цинк, мідь, хром, нікель, фтор, кобальт, молібден, марганець. Макроелементи: натрій, магній, сірка, калій, кальцій, хлор, фосфор, калій.

Сом дуже корисний вагітним і людям зі зниженим імунітетом. Його м'ясо також сприятливо позначається на загальному стані здоров'я, шкірі та волоссі. Рекомендується при проблемах із зором, серцево-судинних захворюваннях, підвищеному холестерин.

Як посмажити сома на сковороді в клярі

Сом в клярі - страва просте і смачне. Готуватися швидко завдяки легкості цієї риби в обробленні. Смажити можна як стейками, так і шматочками філе.

Для цієї страви знадобиться:

  • риба - 600 г;
  • яйце;
  • борошно - пару ложок;
  • дві ложки сметани;
  • дві ложки майонезу;
  • трохи солі.

Рибу треба добре промити і нарізати шматочками не товще 2 см. Поки готуєте кляр можна замаринувати м'ясо або натерти його сіллю.

Для клярі розбийте яйце, додайте солі, сметану і майонез. Збийте все виделкою або міксером. Додайте борошно і знову збийте.

Шматочки риби умочуйте в отриманий кляр, викладайте на розжарити з маслом сковороду. Смажте до появи апетитною скоринки з кожного боку по п'ять хвилин на середньому вогні.

Є ще один цікавий рецепт - після клярі вмочити сома в насіння кунжуту. Виходить смачно і незвично. Кляр можна готувати в класичному варіанті - на молоці. Так корисніше.

Як смажити сома на сковороді в борошні

Посмажити рибу в борошні ще простіше, ніж в клярі. Вимиту нарізану рибу залишити маринуватися. Тим часом сковорідку розігріти з рослинним маслом. Так як риба досить жирна, масла потрібно небагато.

Насипте борошна у велику тарілку. Шматочки риби обвалюють в борошні, викладайте на сковороду. Смажте 10 хвилин, потім переверніть і ще стільки ж смажте з іншого боку. Щоб видалити жир, викладіть готову рибку на паперовий рушник.

При такому способі приготування м'ясо буде не таким соковитим і ніжним. Але це не зробить його менш смачним, воно набуде хрустку скоринку. Ще можна посмажити сома у фритюрі.

Як приготувати сома на сковороді з овочами

Пропоную покроковий рецепт з овочами. Вам буде потрібно філе сома, пару цибулин, декілька помідорів, борошно, спеції, зелень.

Рибу вимийте, наріжте і промокніть паперовим рушником. Посоліть, поперчіть і залиште ненадовго просочитися. Розігрійте пательню і викладіть обкачані в борошні шматочки риби.

Наріжте цибулю кільцями і обсмажте його на сковороді. Поріжте кружечками помідори, додайте їх до цибулі. Посмажте овочі пару хвилин.

Викладіть готову рибу в сковорідку до овочів. Долийте трохи води і накрийте сковорідку кришкою. Гасіть до готовності, поки не випаруватися вода, на повільному вогні. Готову страву посипати зеленню і подавайте гарячим.

З чим подати сома - соуси

Як гарнір добре підійдуть відварну картоплю, овочі, рис. Подавати рибу можна з часниковим, сирним, вершковим соусом. Поділюся з вами найшвидшими рецептами. Але не менш смачними 🙂

Часниково-лимонний. Очистіть часник, пропустіть його через прес. Додайте пару столових ложок лимонного соку і пів чайної ложки оливкової олії, петрушку. Соус готовий. Полийте їм кожен шматочок рибки і прикрасьте гілочкою базиліка.

Соус з волоських горіхів. Виходить дуже оригінально з такою підливою. Для приготування потрібні волоські горіхи (стакан), 4-5 зубчиків часнику, шматочок хліба. А також 2-3 столових ложки оцту, склянку води, кілька ложок рослинного масла. Горіхи потрібно потовкти, вичавити до них попередньо вимочений хліб. Видавіть в суміш часник, додати оцет і масло рослинне. Додайте воду і як слід перемішайте суміш до помірної густоти. Соус збийте і викладіть на блюдо разом з рибою.

Соус тар-тар. Дрібно потріть маринований огірочок, а зайвий сік відіжміть. Додайте половину столової ложки свіжо подрібненого укропчика і 1 часточку дрібно посіченою часнику. Додайте 2-3 ст. ложки майонезу. Перемішайте все виделкою. Спробуйте приготувати такий незвично смачний соус.

Спробуйте приготувати такий незвично смачний соус

Доповнити смак м'яса сома допоможуть такі спеції:

  • мускатний горіх;
  • базилік;
  • орегано;
  • меліса;
  • лавровий лист.

А як ви готуєте сома, як справляєтеся з запахом? Не забудьте поділитися статтею в соцмережах. Підпишіться на оновлення і дізнавайтеся нові цікаві рецепти. До зустрічі!

З повагою, Ольга Сологуб

А як ви готуєте сома, як справляєтеся з запахом?
Новости
Строим Баню своими руками
Прежде чем начинать строить баню своими руками нужно выбрать материал, из которого её будем строить. Самая теплая баня получается из камыша и глины. Баня из деревянных бревен или из кирпича также очень

Как построить баню дешево своими руками
Баня является излюбленным местом отдыха для многих. Ее самостоятельно можно соорудить на дачном участке или на территории собственного дома. Постройка такого строения – процесс довольно продолжительный

Баня своими руками: основные рекомендации
Любовь к бане у русского человека передается из поколения в поколение и уже заложена в самих генах. Многие из нас, будучи еще совсем детьми, парились в баньке со своими отцами и дедами, а, повзрослев,

Как правильно построить баню своими руками: инструкции, фото, видео и полезные советы
Каждый второй, а может быть и первый, мечтает о бане. Это место для отдыха, расслабления и очищения. И конечно, эпицентр оздоровления, источник целительной силы и энергии. Многие задумываются о том,

Русская баня своими руками – от проекта до отделки + Видео
1 Особенности русской бани В древности для знати строили "чистилище" русского духа из рубленого бревна. Считалось, что главной характерной чертой бани является легкий пар. Влажность в парной должна быть

Строим баню своими руками: варианты возведения
Итак, строим баню своими руками. Какие же именно работы делаются в первую очередь? Любое строительство необходимо начинать с фундамента. Для несложной конструкции бани, например из бруса, подойдет

Строим гараж из металлопрофиля своими руками + чертежи, фото и видео
Построить гараж из металлопрофиля своими руками под силу каждому домовладельцу. Вам не понадобятся специфические навыки. Достаточно изучить технологию и следовать её основным требованиям. Что такое

Как построить баню? Строительство бани от фундамента до крыши
Баня является неотъемлемой частью русского быта. И даже наш соотечественник, пронизанный духом современности, не откажется от хорошей возможности попариться в семейной бане, построенной своими руками

Как правильно построить русскую деревянную баню на даче: устройство, поэтапное строительство (фундамент, стены, полы, крыша, полок, парная), технология, постройка - строим баню своими руками (пошаговая инструкция, правила, советы, рекомендации, фото)
Как бы ни хвалили финские сауны, японские офуро и турецкие хамамы, но лучше русских бань ничего нет. Поэтому неудивительно, что многие владельцы загородных домов и дач хотят иметь свою баню. Часть из

Как построить баню своими руками правильно и быстро: щитовую, дешевую, фото и видео
  Постройка собственной бани на участке загородного дома, дело достаточно серьезное и хлопотное, поэтому подойти к этому вопросу нужно с полной ответственностью. В этой статье мы постараемся осветить