Які смачні страви можна приготувати з кабачків і патисонів

  1. кабачки
  2. Кабачки з морквою на деку
  3. кабачки смажені
  4. Кабачки, запечені з помідорами
  5. патисони
  6. патисони смажені
  7. Начинка для пирогів
  8. Цукати з патисони
  9. І ще один маленький секрет

На початку зими житла садівників-дачників прикрашають стали вже звичними експонати: гарбуза і кабачки різних розмірів, фасонів і кольорів, патисони На початку зими житла садівників-дачників прикрашають стали вже звичними експонати: гарбуза і кабачки різних розмірів, фасонів і кольорів, патисони. Вони лежать на полицях в кухні, на шафах і під ними в кімнатах. А в ящиках і коробах в самих прохолодних місцях заховані картопля, буряк, морква, цибуля-часник. Багато садівники зберігають більш рідкісні овочі: капусту кольрабі осінніх сортів, ріпу і брукву, цибулю-порей. Згодом овочі втрачають вітаміни і біологічно активні речовини. Тому чим раніше ми з'їмо овоч, тим більше буде від нього користі. У минулому році було холодне і дуже сире літо. Тому всі овочі росли із запізненням. Багато екземплярів не встигли визріти, а доспілі містять багато вологи і мало мінеральних солей. Тому і зберігаються вони в цьому році дуже погано. Особливо швидко псуються кабачки. Їх і треба з'їсти в першу чергу.

кабачки

Відомо багато рецептів страв з цих смачних і корисних овочів. Однак вони більше підходять для плодів, що саме виходили з грядки. Зараз, коли кабачки вже полежали, вони стали не такими солодкими, і страви, виготовлені за цими рецептами, будуть несмачними, з неприємним присмаком і запахом. Тому багато господинь намагаються присмачити їх цукром та оцтом, що не дуже-то і корисно. Краще користуватися зимовими рецептами, де для солодощі додається морква. Поліпшується не тільки смак, але і аромат приготованих страв. Ось один з таких рецептів:

Кабачки з морквою на деку

Кабачок порізати на кружечки товщиною близько 1 см. Зняти шкірку. Серцевину можна видалити, тоді вийдуть колечка. А можна не видаляти. Тоді в середині залишаться насіння, які в кінці готування стають дуже смачними. Випльовувати шкірку від насіння, звичайно, не дуже-то естетично, але можна це проробляти цілком культурно.

Отже, колечка або кружечки посолити і обсмажити в рафінованій соняшниковій олії або маргарині з двох сторін. Окремо посмажити до напівготовності терту на крупній тертці моркву, можна туди ж додати трохи м'якоті кабачка, її теж натерти на тертці. Посолити за смаком. Кабачки перекласти на змащене маслом деко, а можна залишити на сковороді, якщо їх небагато. На кожен гурток кабачка або всередину кабачкової колечка покласти купкою підготовлену морквяну суміш, зверху укласти кружечок помідора і кільця злегка обсмаженого ріпчастої цибулі, все полити майонезом. Замість помідора можна покласти чайну ложечку томатної пасти або томатного соусу. А потім ще посипати тертою бринзою і поставити в духовку приблизно на 20 хвилин. Знімати з листа і переносити на блюдо треба лопаткою, обережно, щоб порція не розвалилася.

кабачки смажені

Якщо у розрізаного кабачка шар м'якоті після видалення нутрощів і шкірки виходить дуже тонкий, і начинка в такому кільці триматися явно не буде, то можна ці колечка порізати на кубики, посолити, обваляти в борошні (а можна цього і не робити), обсмажити в маслі . Потім залити сметанно-томатним соусом, посипати тертою бринзою і поставити в духовку запікатися на 15 хвилин.

Сметанно-томатний соус готують так: спочатку потрібно злегка підсмажити дрібно порізану цибулю (взяти цибулину середніх розмірів), додати в нього томатну пасту - 2-3 ст. ложки, посмажити ще пару хвилин. Окремо підсмажити ст. ложку борошна з такою ж кількістю масла до золотистого кольору, додати півсклянки овочевого відвару (або води) і близько склянки сметани, прокип'ятити все це 5 хвилин, додати сіль за смаком. Лук з томатом перекласти в киплячу суміш, все розмішати, кип'ятити ще 5 хвилин. Можна поперчити. Соус виходить дуже смачний, і смажені несмачні кабачки стають дуже апетитними.

Блюдо стане ще смачніше, якщо використовувати суміш з смажених кабачків і смаженої тертої на крупній тертці моркви. З морквою можна обійтися і без соусу. Вийде відмінний гарнір до якого-небудь м'ясної страви. Або просто закуска, яку кладуть на шматок булки.

Кабачки, запечені з помідорами

Кабачки очистити, нарізати кружечками, посолити, можна обваляти в борошні, обсмажити. Укласти шарами в сотейник, чергуючи їх з помідорами, нарізаними тонкими кружечками, і пластинками бринзи. Якщо немає помідорів, можна шари змащувати томатною пастою. Все полити сметаною або розтопленим маслом і запекти в духовці протягом 25 - 30 хвилин. Таким чином, морква і бринза - неодмінні супутники страв для довго відпочивали на полиці кабачків.

патисони

патисони запечені

Їх незвичайна форма як ніби спеціально створена для того, щоб подавати на стіл цілими, нафаршированими чимось смачним. Патисони містять набагато менше води, ніж кабачки, тому вони солодше і взагалі смачніше. Шкірку з плоду знімати не треба. Зрізати верхівку з хвостиком - це буде кришечка.

З самого патисони вичистити нутрощі, змастити внутрішню поверхню майонезом або, для тих, хто любить гостріше, сумішшю майонезу і томатної пасти, і поставити на 20 хвилин в духовку на деку разом з кришечкою, щоб патиссон став злегка м'якше. Потім вийняти з духовки, дати йому трохи охолонути, заповнити начинкою, накрити кришкою і знову відправити в духовку хвилин на 15 для остаточної готовності.

В якості начинки можна використовувати ту ж смажену морква, що і для кабачків, тільки треба змішати її з натертою на крупній тертці бринзою. Перш ніж укладати морква, на дно патисони покласти пару столових ложок сметанно-томатного соусу або просто консистенції сметани і томатної пасти. Зверху начинку полити цією ж сумішшю. Не забути посолити внутрішні стінки патисони та начинку.

Зрозуміло, начинити можна і м'ясом з рисом, і грибами, і тушкованими в сметані печерицями з телятиною, і навіть макаронами по-флотськи - це кому що до смаку і по кишені. Залежно від розміру плода можна при подачі на стіл порізати його на часточки, або на четвертинки, половинки і т.п.

патисони смажені

Плоди очистити від шкірки, нарізати скибочками завтовшки 1 - 1,5 см, посолити, обваляти в борошні, обсмажити з обох сторін, залити тим же сметанно-томатним соусом. Після цього можна посипати страву товченими сухарями і поставити в духовку на 15 хвилин для запікання. Замість сухарів я часто використовую терту бринзу - виходить ще смачніше.

Начинка для пирогів

Посмажити в рафінованій соняшниковій олії терті на крупній тертці моркву і патисон або кабачок, приблизно в рівному співвідношенні. Змішати, додати дрібно порізаний смажену цибулю і подрібнену бринзу - за смаком. Посолити. Можна присмачити томатною пастою. Усе. Начинка готова. Тісто - будь найпростіше, на соді. Пиріг краще зробити закритим.

Годиться для чаювання, а також замість хліба для щей, супів, в якості пиріжків для бульйону. Можна зробити солодку начинку, пропустивши через м'ясорубку кабачки або патисони без насіння разом з лимонами і (або) апельсинами і додавши цукровий пісок. На кабачок вагою 1,5 - 2 кг достатньо двох лимонів і одного апельсина.

Цукати з патисони

Почистити патисон, розрізати навпіл уздовж або поперек, вичистити зсередини. М'якоть нарізати тонкими пластинами по 5 - 7 мм. Укласти в емальований посуд, посипати цукровим піском. Через кілька годин, коли пісок розтане і утворюється сік, знову посипати цукровим піском - і так кілька разів, поки дольки патисони НЕ будуть плавати в нинішньому солодкому соку. Поставити на вогонь, довести до кипіння, через кілька хвилин вимкнути газ. Залишити на кілька годин в спокої, щоб часточки почали просочуватися соком.

Оскільки часточки патисони свого аромату практично позбавлені, та й смаку теж, доведеться додати в сироп лимонну кислоту або порізати лимон, апельсин, цедру, можна додати для аромату корицю або гілочки м'яти або ще що-небудь за смаком. І знову все довести до кипіння, прокип'ятити хвилин 5, і знову залишити на кілька годин просочуватися. І так - кілька разів, поки дольки не стануть прозорими.

Після цього можна варити часточки в сиропі до тих пір, поки вони не стануть майже м'якими. Залишається відцідити їх від сиропу через друшляк, розкласти на деко і висушити в духовці до консистенції в'ялених фруктів. Сік, що можна процідити і кип'ятити на повільному вогні до загусання. Вийде чудовий густий, як мед, сироп. Цукати цілком замінять цукерки.

І ще один маленький секрет

Коли готую рибні котлети, то разом з рибою пропускаю через м'ясорубку кабачки або патисони, очищені від шкірки і від нутрощів - приблизно 1/3 від обсягу риби. Яйця і розмочену в молоці булку кладу в фарш як зазвичай, проте, якщо кабачки дуже водянисті, то булку в молоко не вимочую, вистачає кабачкової соку. Можна навіть додати борошно. Добавка овочів в фарш нітрохи не погіршує смаку котлет, зате блюдо краще засвоюється, та й вітамінів виходить більше. Таким чином, ми швидко з'їмо свої запаси кабачків і патисонів.

Л. Бобровська, садівник

9360

Новости
Строим Баню своими руками
Прежде чем начинать строить баню своими руками нужно выбрать материал, из которого её будем строить. Самая теплая баня получается из камыша и глины. Баня из деревянных бревен или из кирпича также очень

Как построить баню дешево своими руками
Баня является излюбленным местом отдыха для многих. Ее самостоятельно можно соорудить на дачном участке или на территории собственного дома. Постройка такого строения – процесс довольно продолжительный

Баня своими руками: основные рекомендации
Любовь к бане у русского человека передается из поколения в поколение и уже заложена в самих генах. Многие из нас, будучи еще совсем детьми, парились в баньке со своими отцами и дедами, а, повзрослев,

Как правильно построить баню своими руками: инструкции, фото, видео и полезные советы
Каждый второй, а может быть и первый, мечтает о бане. Это место для отдыха, расслабления и очищения. И конечно, эпицентр оздоровления, источник целительной силы и энергии. Многие задумываются о том,

Русская баня своими руками – от проекта до отделки + Видео
1 Особенности русской бани В древности для знати строили "чистилище" русского духа из рубленого бревна. Считалось, что главной характерной чертой бани является легкий пар. Влажность в парной должна быть

Строим баню своими руками: варианты возведения
Итак, строим баню своими руками. Какие же именно работы делаются в первую очередь? Любое строительство необходимо начинать с фундамента. Для несложной конструкции бани, например из бруса, подойдет

Строим гараж из металлопрофиля своими руками + чертежи, фото и видео
Построить гараж из металлопрофиля своими руками под силу каждому домовладельцу. Вам не понадобятся специфические навыки. Достаточно изучить технологию и следовать её основным требованиям. Что такое

Как построить баню? Строительство бани от фундамента до крыши
Баня является неотъемлемой частью русского быта. И даже наш соотечественник, пронизанный духом современности, не откажется от хорошей возможности попариться в семейной бане, построенной своими руками

Как правильно построить русскую деревянную баню на даче: устройство, поэтапное строительство (фундамент, стены, полы, крыша, полок, парная), технология, постройка - строим баню своими руками (пошаговая инструкция, правила, советы, рекомендации, фото)
Как бы ни хвалили финские сауны, японские офуро и турецкие хамамы, но лучше русских бань ничего нет. Поэтому неудивительно, что многие владельцы загородных домов и дач хотят иметь свою баню. Часть из

Как построить баню своими руками правильно и быстро: щитовую, дешевую, фото и видео
  Постройка собственной бани на участке загородного дома, дело достаточно серьезное и хлопотное, поэтому подойти к этому вопросу нужно с полной ответственностью. В этой статье мы постараемся осветить